Herkomst
Planten van de soort Phalaenopsis komen van oorsprong met name uit de Filippijnen, Maleisië en Indonesië. Hier groeien de planten als epiphyten, dus tegen de bomen. Van dit geslacht zijn ongeveer 70 natuurlijke soorten bekend.

Kenmerken

De planten van het geslacht Phalaenopsis worden gekenmerkt door hun rijke en gemakkelijke bloei. Dit geldt overigens niet voor alle soorten, maar wel voor de vele kruisingen die er intussen zijn gemaakt binnen dit geslacht. Qua grootte verschillen de planten sterk. Zo kan de botanische Phalaenopsis gigantea, zoals de naam al zegt, uitgroeien tot een zeer grote plant met bladeren van zo'n 50 cm lang en 20 cm breed.

Andere soorten kunnen heerlijk geuren. Bijv. Phalaenopsis violacea


Verzorging van de Phalaenopsis

Een Phalaenopsis is een orchidee die twee eeuwen geleden werd gevonden in Zuidoost Azië. De naam is afgeleid van het Griekse phalaina (nachtvlinder) en opsis (lijkend op)

Bloeitijd: Een Phalaenopsis bloeit meestal in voor- en najaar, maar kan het hele jaar in bloei staan. De bloeitijd kan variëren van 6 weken tot wel 12 of 14 weken. Na de bloei, de bloemstengel onderaan afknippen. De plant verpotten in speciale orchideeëngrond. Deze grond bestaat uit bijvoorbeeld bark of kokosvezel en voorkomt dat de grond te compact wordt. De plant dan op warme plaats zetten en goed verzorgen. Daarna heeft de plant weer energie om een nieuwe bloemtak te vormen.

Licht: Een Phalaenopsis heeft veel licht nodig, maar mag nooit in de volle zon staan.

Water geven: De plant één maal per week water geven is voldoende. Het is belangrijk om goed te controleren of een plant water nodig heeft. De grond mag nooit te droog of te nat zijn. Er mag ook geen water in het hart van de plant blijven staan.

Voeding: Eén maal per maand speciale orchideeënvoeding geven. Bij gebruik van normale plantenmest, de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken.

Temperatuur: Een Phalaenopsis heeft overdag graag een temperatuur van 22-28 °Celsius ´s nachts is een temperatuur van 18-20 °Celsius gewenst.


 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Home